Тетрадки и пособия за втори клас

В началото на втори клас по български език децата ще пишат в тетрадки с тесни и широки редове, а впоследствие ще преминат в тетрадки с широки редове. Затова са необходими 3-4 тетрадки с тесни и широки редове, а останалите - с широки редове. За да се улесни прехода, на първите десетина страници на тетрадките с широки редове, по средата на всеки широк ред с молив трябва да се направи пунктир.

По математика в началото на годината ще пишем в тетрадка с големи квадратчета, а по-късно ще преминем в тетрадка с малки квадратчета. Затова е необходимо да закупите не повече от две тетрадки с големи квадратчета и няколко с малки квадратчета. 

В началото на учебната година на всяко дете ще бъде раздадено указание по кой учебен предмет какви тетрадки да се носят в училище.

Както и в първи клас, за работата в часовете ще са необходими моливи НВ, гума, острилка с резервоарче, ножица, цветни моливи, флумастри, акварелни бои, пастели, четки и бурканче за рисуване, блок №4, линия, мушама за чина, триъгълник, ножица, сухо лепило,  пластилин и дъска и ножче за работа с пластилин, гланцов блок.

Униформи

Желаещите да обновят униформите, могат да сторят това с отстъпка до 30.06.2019 г. С офертата можете да се запознаете по-долу.

Извънкласни дейности

Моля, децата, които участват в извънкласните дейности, да си носят шапка с козирка и да са обути с чорапки.

Тържество по повод завършването на първи клас

Уважаеми родители,

На 31.05.2019 г. от 8 ч. 20 мин. в класната стая ще се проведе тържество по повод успешното приключване на първата учебна година на нашите деца.  Очакваме ви с нетърпение.

Моля, децата да бъдат с пълна униформа.

Освобождаване на шкафчета

Моля, в сряда децата да носят по-големи и здрави найлонови пликчета или допълнителни чанти, за да приберат багажа от шкафчетата си.

Отсъствия през месец май

Децата, които няма да идват на 21.05.2019 г. и на 22.05.2019 г. трябва предварително да подадат заявления  за отсъствия по домашни причини.

Бланка за заявлението можете да изтеглите от сайта на училището - Документи - Образци на документи.

Отличия на финалното състезание на СБНУ

Осем от деветте явили се ученици от нашия клас на финалното състезание на СБНУ са с максимален брой точки. Поздравления за Алина, Биляна, Дара, Иванджелин, Кристиан, Матей, Радослав, Цвети.

 

ЕКСКУРЗИЯ

На децата е раздаден лист с указание за час и сборен пункт на тръгване и връщане, както и за препоръчителен багаж.

Сборен пункт – 21.05./вторник/ – в 8 ч. 10 мин. срещу бензиностанция „Петрол”, до входа

на аптеката на блока, т.нар. китайската стена.

Връщане – на същото място, около 17 ч. 

  ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН  БАГАЖ  

В багажа: в програмата е предвидено децата да правят баница и да обядват с нея, но предполагам, че това няма да им е достатъчно, затова нека освен закуска да носят и обяд /моля да не е с яйчен произход и с лесноразвалящи се продукти/; пликче за прилошаване; шише вода, поставено в найлоново пликче; носни кърпи; влажни кърпи; малко тоалетна хартия; дъждобран; резервни чорапи.

Ако родителите преценят, децата могат да вземат и телефони, но отговорността по опазването им е на децата.

Моля личните пари, да са в чантичка, по възможност на врата на децата. Ако някой родител прецени, може предварително да предаде на класния ръководител в надписан плик джобните пари, предвидени за детето. На децата няма да се разрешава да се хранят в автобуса и сутринта децата да закусят у дома с лека закуска.

В деня на екскурзията, ако детето приема някакви лекарства, лекарствата да се дадат на класния ръководител в плик, надписан с името на детето, с писмени указания на кое дете са, какви са лекарствата и в каква дозировка и прием трябва да се дават, както  телефони за спешна връзка с родител и личен лекар.

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

1.      В понеделник, 20.05.2019 г. от 9 ч. 30 мин. до 12 ч. в двора на училището ще се проведе Празник на 105. СУ „Атанас Далчев“. Децата трябва да са в училище в 9 ч. 25 мин. и да се приберат от родителите в 12 часа. Занималня няма да има. /Ако се налага някое дете да отсъства, моля родителите да уведомят класния ръководител и впоследствие ще уточним начина на регламентиране на отсъствията./

2.      Във вторник, 21.05.2019 г. в 8 ч. 10 мин. участващите в екскурзията трябва да бъдат срещу бензиностанция „Петрол“, до аптеката на блока, т.нар. Китайска стена. Приблизителният час за връщане от екскурзията ще бъде съобщен допълнително. На децата ще бъде раздаден отделен лист с припоръчителния багаж за екскурзията.

3.      В сряда, 22.05.2019 г. от 9 ч. 30 мин. до 12 ч. 30 мин. ще се проведе наблюдение и спортни игри.  Ако времето не позволява  занимания на открито, ще заведем децата в музей. Ако се наложи да посетим музей, допълнително ще съберем пари за транспорт и такса за музея. Занималня няма да има. /Ако се налага някое дете да отсъства, моля родителите да уведомят класния ръководител и впоследствие ще уточним начина на регламентиране на отсъствията./

4.      Четвъртък, 23.05.2019 г. е неучебен ден, поради провеждането на държавните зрелостни изпити.

5.      24.05.2019 г., петък Ден на българската просвета и култура  и на славянската писменост и е неучебен ден.

6.      Понеделник, 27.05.2019 г. е неучебен ден поради организацията за провеждането на изборите за Европейски парламент.

7.      Последният тържествен учебен час ще се проведе на 31.05.2019 г. /петък/ от 8 ч. 30 мин. в класната стая. След приключване на тържеството децата си тръгват заедно с родителите.

 

8.      Извънкласните дейности /ИКД/ започват на 03.06.2019 г. – понеделник. Децата трябва да са в училище в 8 ч. 20 мин. Необходимо е да носят тетрадка и химикалка. Няма подсигурена закуска и обяд, затова децата трябва да си носят храна. Тези деца, които участвт в три групи приключват в 14 ч. 30 мин., а тези, които участват в две групи – приключват в 12 часа. В последната учебна седмица ще бъде пратена декларация за начина на прибиране на децата след ИКД и родителите тряба да я върнат попълнена.

Заявления ЦДО

Припомням, че заявленията за целодневна организация /занималня/ за учебната 2019/2020 година трябва да се подадат до 15.05.2019 г., съпроводени с всички документи /с изходящ номер и мокър печат/, удостоверяващи критериите за прием.

 

 

 

 

Предстоящи задачи и неучебни дни

1. Във връзка със закупуване на уговореното на род. среща помагало за ваканцията, моля по децата да изпратите по 5 лв.

2. През месец май предстоят много неучебни дни:

 - 20.05. - понеделник - хепънинг в двора на училище

/преди обяд, допълнително ще бъде съобщен часовият диапазон/;

- 21.05. - вторник - ДЗИ и екскурзия на класа;

- 22.05. - сряда - Празник, посветен на 140-годишнината на нашата столица и дпортен празник /в часовете преди обяд, но допълнително ще бъдат съобщени локацията и часовият диапазон/;

- 23.05. - четвъртък - ДЗИ;

- 24.05. - петък - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

- 27.05. - понеделник - неучебен ден след изборите; 

Във всички посочени дни няма да се учи и няма да има занималня.

 

 

Заявления за ИУЧ и ФУЧ

По децата изпращам две заявления за следващата учебна година.

Първото заявление за изечаваните Избираеми учебни часове /ИУЧ/ и за Факултативните учебни часове /ФУЧ/, които децата ще изучават във втори клас. ИУЧ са: Български език и литература, Информационни технологии, Математика. ФУЧ са: Чета и разбирам /упражнения за четене с разбиране/ и Приятелите на Ябълка / продължение на Приятелите на Зипи/. 

Второто заявление е за т.нар. модул от спортни дейности, които се изучават в допълнителния час по ФВС. През първия срок децата ще изучават лека атлетика, а през втория - минибаскетбол.

Моля най-късно на 2 май да се предадат попълнените от родител две заявления. Заявленията се подписват и от дете, и от родител.

Моля, родителите, чиито деца ще отсъстват през следващата седмица, да оставят попълнено заявлението на г-жа Бензерска.

 

 

Национално състезание

Националното състезание на СБНУ ще се проведе на 24.04. от 13 ч. 30 мин. до 14 ч. 30 мин.  в училище. Децата, които нямат купони купони за стол, да си носят сандвич. Децата, които не са на занималня, трябва да бъдат прибрани от родителите си в 14 ч. 30 мин.

Състезание "Какво? Къде? Кога? Защо?"

Великденското състезание на класа "Какво? Къде?Кога? Защо?" ще се проведе на 23.04.2019 г. от 8 ч. 20 мин. в класната стая. Родителите, които имат възможност и желание да присъстват на състезанието, са добре дошли. По децата ще получите покани. По решение на предходната родителска среща, родителите на Иванджелин, Ивайло, Кристиан, Никола Йотов имат грижата за почерпка на 23.04.2019 г.

Великденско математическо състезание

 Децата, които ще участват във Великденското математическо състезание трябва да бъдат в 119. СУ най-късно в 8 ч. 10 мин. Разпределението по стоите е следното: Виктор и Дара са в 214 стая, а останалите - в 215 стоя. Успех на участниците!

Прием в ЦДО 

По децата пращам декларация за подробностите, свързани с приема в групите за ЦДО /занималня/. Моля най-късно във вторник да се предаде на класния ръководител, подписана от родител. По-долу можете да се запознаете с критериите за прием.

Детайлите:

1. Заявленията за прием в групите за ЦДО /занималня/ за учебната 2019/2020 година можете да изтеглите от сайта на училището Прием - ЦДО  Целодневна организация

 

2. Критериите за прием в групите за ЦДО са в сайта, както и на самото заявление.

 

3. Критериите по т. 1. и т.2 от заявлението се удостоверяват от учителя в ЦДО и/или класния ръководител СЛЕД подаване на заявлението.

 

4. Задължителните срокове за подаване на заявленията са от 15.04.2019 г. до 15.05.2019 г.. Заявлението се подава от родител в канцеларията на 105. СУ „Атанас Далчев“.

 

5. Изискванията:

 

ü  Да се представи пълен набор от необходимите документи, удостоверяващи критериите за прием.

 

ü  Не се допускат подмяна и допълване на подадените документи;

 

ü  При непредставени документи критерият не се зачита.

 

ü  Не се приемат документи извън срока;

 

ü  Бележките, удостоверяващи целодневната заетост на родителите трябва да е подписана от ръководител, да бъде с изходящ номер и да подпечатана с мокър печат.

 

 

 

 

 

 

 

 

Download
Критерии за прием в ЦДО.pdf
Adobe Acrobat Document 63.7 KB

Посещение в МГУ

На 19.04.2019 г. /петък/ от 9.30 ч. до 13 ч. ще бъдем на посещение в Минно-геоложкия университет по повод Ден на отворените врати. В палатки пред МГУ ще наблюдаваме демонстрации на минно-геоложки технологии, вкл. и опити. Ще се придвижваме пеша.

Всички деца имат родителско съгласие за мероприятия извън училище на територията на града и не са необходими специални декларации от родителите.

Участници в националното състезание на СБНУ

От вируска на първокласниците 32 деца са получили максимален брой точки в две или повече състезания от СБНУ и са допуснати до националното състезание. Девет от тях са от нашия клас. 

Поздравления за Алина, Биляна, Дара, Иванджелин, Кристиан, Марио, Матей, Радослав, Цвети!

Националното състезание ще се проведе на 24.04.2019 г. По-късно ще бъде съобщен началният час на състезанието. Материали от минали състезанието можете да видите тук.

Такса за екскурзия

Моля до 20.04. да се предаде на класния ръководител таксата за екскурзията.

    Великденско Математическо състезание

На 20.04.2019 г. от 8.30ч. до 10.00 ч. в 119. СУ ще се проведе Великденско Математическо състезание. Желаещите да участват трябва до 10.04.2019г. да представят бележка от родител и такса 10 лв. Родителите водят децата до 119. СУ и след Великденското  Математическо Състезание  ги прибират. Учениците трябва да са в 8.00ч. в 119. СУ  и да носят: лична карта, химикали, молив, острилка, инструменти за чертане.На заявилите желание да участват ще бъдат дадени декларации за попълване от двамата родители.

Отсъствие на класния ръководител

На 28.03., 08.04. и 09.04. класният ръководител ще отсъства. На 28.03. ще бъде заместван от г-жа Снежа Павлова, а на 08. и 09.04. - от г-жа Екатерина Бензерска.

На 08. и 09.04. няма да има консултации /допълнителна работа/ с ученици.

Резултати от МБГ

Родителите, които желаят да се запознаят с работите на децата, участвали в състезанието Математика без граници, могат да сторят това на 28.03.2019 г. от 12 ч. до 14 ч. в стая 202. На децата утре ще бъдат съобщени резултатите от състезанието.

 

Декларации за екскурзията

Моля, децата, които ще ходят на екскурзия да предадат в четвъртък попълнените декларации, без да отрязвате офертата. Децата, които няма да ходят на екскурзия трябва да донесат бележка от родител, че детето им няма да участва в екскурзията.

Образователен театър

Желаещите да посетят представление на образователния театър /10.04./ трябва до 29.03. да предадат на г-жа Бензерска и бележка от родител и такса 5 лв.

Учебници и учебни помагала

Моля тези деца, които не са донесли в училище Читанката, учебната тетрадка по четене и учебната тетрадка по български език № 3 най-късно в сряда да ги донесат.

Пролетна ваканция

Пролетната ваканция е от 30.03. до 07.04.2018 г. вкл.

Коси

Моля да прегледате косите на децата и при необходимост да третирате с препарат срещу паразити.

Математика без граници - пролетен кръг

Състезанието Математика без граници ще се проведе във вторник, 26.03. от 12 ч. до 13 часа.

 

Неучебни дни през втората половина на месец май; екскурзия

Във връзка със запитване на родители, припомням, че 18, 19, 21, 23, 24, 25, 26 май са неучебни дни. Предполага се, че и денят след изборите - 27.05. също ще бъде неучебен ден.

Екскурзията се организира в неучебен ден и  поради тази причина групата от класа ще участва в екскурзията, независимо какъв процент от децата са заявили участие. Следващата седмица ще бъдат раздадени заявления на заявилите участие в екскурзията. Вноската за екскурзията ще бъде събирана в периода 10.04. - 20.04.2019 г.

Еднодневна екскурзия  

Желаещите да участват на 21.05.2019 г. в еднодневна екскурзия до Згурово, обл. Кюстендил, с програма за правене на баница, украсяване на дървена лъжица и др. трябва до понеделни, 25.03.2019 г. да представят бележка от родител. Когато се прецени ще се сформира ли група, ще бъдат изпратени на родителите документи за попълване. С условията на екскурзията можете да се запознаете с прикачения файл по-долу.

 

Download
Згурово.pdf
Adobe Acrobat Document 700.5 KB

Празник на буквите  

Както вече сте разбрали от поканите, които децата са ви предали, Празникът на буквите ще се проведе на 27.03.2018 г. от 8 ч. 20 мин. Децата трябва да са облечени в пълни униформи и да са в класната стая най-късно в 8 ч. 05 мин. Ще се радваме да споделите с нас вълнението, че децата вече са грамотни.

Европейско кенгуру  

Учениците от 1.б клас, записали се за участие в Европейско кенгуру, ще бъдат в стая 201. Повече информация за състезанието можете да видите две публикации по-долу.

Подготовка за МБГ  

Желаещите да се се подготвят за пролетния кръг на МБГ, могат да сторят това с предоставените от организаторите задачи, поместени в прикачен файл по-долу.

 

Download
МБГ задачи за подготовка пролет 2019.pdf
Adobe Acrobat Document 668.5 KB

Бележки за отсъствията  

Моля, родителите на децата, които са отсъствали миналата седмица и не са представили бележка, да снимат бележката, да ми я пратят на мейл и тогава да я предадат на заместващия ме учител. Същото се отнася и за евентуални отсъствиащи през настоящата седмица.

Отново напомям, че заявление за отсъствие по домашни причини може да бъде заведено в канциларията на училището, не по-късно от датата на началото на отсъствието, като преди ттова заявлението се заверява от класния ръководител.

 

 

Европейско кенгуру  

Желаещите да участват в състезанието по математика Европейско кенгуру трябва до СРЯДА /13.03./да предадат на г-жа Бензерска бележка от родител. Състезанието ще се проведе на 23.03. в училище от 11 ч. до 12ч. 30 мин. Децата трябва да са в училище 20 минути по-рано и да носят лична карта, сини ХИМИКАЛКИ, линия, моливи, гума, чертожни инструменти. Родителите имат ангажимент да доведат децата в училище и да ги приберат след състезанието.

На желаещите ще бъдат изпратени декларации за публичност на данните.

Състезанието е безплатно.

Материали от предходни състезания можете да видите ТУК.

Отсъствие на класния ръководител  

Класният ръководител ще отсъства през следващата седмица. 

Занималня в четвъртък и петък  

В четвъртък децата са в ГЦДО заедно с г-жа Гергана Илиева в нашата стая, а в петък - заедно с г-жа Гергана Стоилова отново в нашата стая. В петък занималнята приключва в 17 ч. 15 мин.

 

МБГ  

Моля, родителите, които ще запишат децата да участват в МБГ, което ще се проведе на 26.03. от 12 ч. до 8.03. да върнат попълнени декларации, подписани и от двамата родители, такса 9 лв. и бележка с имената на детето на латиница.

 

 

Поздрав за мама  

Мили майки, на страница Учебни предмети, Информационни технологии можете да намерите графичен поздрав за вашия празник. 

 

Математика без граници  

Желаещите да участват в състезанието трябва до 8.03. да придставят бележка от родител и такса 9 лв. Състезанието ще се проведе на 26.03. от 12 часа.

 

 

Избор на чужд език 

Моля да обсъдите и на родителската среща да имате готовност да попълните заявленията за избор на чужд език. Вариантите са: английски език, италиански език.  

Ако няма необходимата бройка за сформиране на цяла група, ще се наложи ново заявление и детето да бъде включено към сформираните групи за чужд език.

 

 

 

Аз и буквите

Желаещите да участват в състезанието Аз и буквите, могат да предадат бележка от родител и такса 6 лв. до 06.03.2019 г. Състезанието ще се проведе на 21.03. в рамките на учебните часове.

Материали от предходни състезания можете да видите ТУК.

 

 

Родителска среща - важни въпроси за обсъждане; прибиране на децата на 06.03.2019 г.

Наред с резултатите на учениците по учебните предмети и дисциплината, на родителската среща ще се обсъждат и въпросите, свързани с избор на чужд език във втори клас и групите за ЦДО.

Моля децата да бъдат взети от занималнята най-късно в 17 ч. 30 мин.

 

Образователен театър

Желаещите да посетят представление на образователния театър /датата ще бъде съобщена по-късно/ трябва до 01.03. да предадат бележка от родител и такса 5 лв.

Родителска среща

На 06.03.2019 г. от 18 часа в 102. стая ще се проведе родителска среща.

Справка за образователното ниво и трудова заетост на родителите

Във връзка с необходимостта от подаване на статистически данни, моля ако някой родител има промяна на степента на образование и трудовата заетост /промяна на местоработата от страната в чужбина или обратно, безработен, пенсиониране и др./ да уведоми чрез мейл или бележка класния ръководител.

 

Резултати от МБГ

На участвалите в зимния кръг на състезанието Математика без граници ще бъдат раздадени в понеделник декларации за обработка и публичност на данните. Моля децата да ги предадат във вторник попълнени. Резултатите ще бъдат съобщени на децата на 11.02.

На неявилите се ще бъдат върнати таксите.

 На 12.02. от `11:30 до 13:00 ч. в учителската стая родителите могат да видят листа с отговорите на своите деца и да зададат въпроси към представители на комисията. 

Литературен конкурс по повод                          115-годишнина от рождението на патрона на нашето училище - Атанас Далчев

ОБРАЗОВАТЕЛЕН ТЕАТЪР

 Отложеното представление от Образователния театър ще се проведе на 20.02.

Децата, които не са предали пари за театъра, могат да сторят това, заедно с бележка от родител до края на седмицата.

РАЗПРЕДЕЛИНИЕ ПО СТАИ ЗА МБГ

 На 9.02. /събота/, на състезанието Математика без граници, учениците от I-б клас ще бъдат в стая 201.

В съобщение по-долу има по-подробни указания за състезанието.

УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ВТОРИ СРОК

Програмата за втория учебен срок е качена в сайта на класа, в раздел Годишно и седмично разписание. Възможна е промяна на програмата. Ако настъпи такава, ще бъдете уведомени своевременно. 

На всяко от децата ще бъде раздадена програмата.

СЪСТЕЗАНИЯ

Състезанието Математика без граници ще се проведе на 9.02. /събота/ от 9 часа. Децата трябва да са в училище в 8 ч. 45 мин. и да носят лична карта, химикалки, листи. Състезанието е с продължителност 60 минути. По-късно ще бъде съобщено разпределението на децата по кабинети.Родителите трябва да доведат децата до училище и да ги приберат след състезанието. 

Състезанието Аз и числата, което беше насрочено за 31.01. ще се проведе на 7.02. /четвъртък/ в рамките на учебните часове.

ГРАФИКЪТ ЗА КОНСУЛТАЦИИ С ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ЗА ВТОРИЯ УЧЕБЕН СРОК Е КАЧЕН В САЙТА НА КЛАСА, В РАЗДЕЛ ГОДИШНО И СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ